MEDITASJON: EN ENKEL METODE FOR INDRE RO.

Meditasjon gir deg ikke bare ro i sjelen, men har også vist seg å ha mange helsegevinster. Forskning viser at meditasjon kan redusere stress, angst og depresjon ved å øke selvbevisstheten og hjelpe deg å takle negative tanker. Ved å bli mer bevisst på egne tankemønstre blir de negative tankene både mindre hyppige og intense. 

💖I denne bloggposten lærer du mer om meditasjon og vi håper det kan bli en positiv del av din hverdag.

Hva er meditasjon?

Meditasjon er å trening av sinnet til å bli mer avslappet og fokusert. Ved å jevnlig sette av tid til en stille stund alene, har du laget en god vane som er med på å redusere stress 🧘‍♀️

Du trenger på ingen måte å være religiøs for å meditere. Det handler i praksis kun om å sitte stille og fokusere på din egen pust. Det er en form for egenterapi som har vært praktisert i århundrer. 

Det er lett å føle seg overveldet at verden rundt deg og egne forpliktelser. Vi kjenner vel alle til følelsen av at tanker og bekymringer som kverner uavbrutt i hodet. Meditasjon hjelper deg å ta tilbake kontrollen, sette ting i perspektiv, gi deg ro og øke prestasjonen. Det er heller ikke slik at du trenger å bruke mye av din tid på dette. Kun 10 minutter daglig gir stor effekt. 

Hvordan praktisere meditasjon? 

Det er mange fordeler med å meditere. Du kan blant  annet ppleve mindre stress, angst og depresjon og økt fokus og oppmerksomhet. Det finnes ulike meditasjonsformer, hver av de med ulike helsegevinster. Her er noen av de mest vanlige formene: 

  • Stille meditasjon er når du sitter noen minutter i stillhet og fokuserer på tankene dine. Det er en perfekt metode for å klarne tankene og fokusere på hva du er takknemlig for. 
  • Guidet meditasjon er bruk av stemme eller lydopptak som veiviser. Guidet meditasjon kan for eksempel brukes til å jobbe med positivt fokus, bestemte mål. eller å gi slipp på vonde minner.
  • I bevegelsesmeditasjon implementeres en form for bevegelse eller aktivitet sammen med meditasjonen. Her jobber kroppen og sinnet samtidig, ved at du for eksempel går og mediterer samtidig. 

Mer om fordelene med meditasjon

  • Redusere stress og angst:  Når du er avslappet produserer kroppen din mer serotonin, et hormon som hjelper deg å regulere humøret ditt. Ved å meditere jevnlig vil du helt naturlig redusere angst- og stressnivået.
  • Øke konsentrasjonen: Konsentrasjon handler om evnen til å være fokusert på en ting samtidig som du ignorer distraksjoner. Når du mediterer trener du hjernen på å fokusere på pusten fremfor alle tankene som uavbrutt surrer rundt i hodet ditt.
  • Redusere depresjon: Når du praktiserer meditasjon regelmessig vil du få mindre negative tanker. Det er påvist at de som mediterer har lavere skåre på depresjon sammenlignet med de som ikke mediterer.
  • Økt selvbevissthet: Hvordan oppfatter og forstår du egne følelser, behov og motivasjon? Når du mediterer trener du på å bli mer bevisst egne tanker og du oppnår en høyere bevissthet. 
  • Færre negative tanker: Når du lærer å ta kontroll over tankene dine vil du oppleve færre negative tanker. Gjennom meditasjon vil du lettere kjenne igjen negative tankemønstre og dermed la de passere uten at tankene påvirker deg for mye. 
  • Mindfullness: Dette kan oversettes til norsk som oppmerksomt nærvær og handler om evnen til være tilstede i livet ditt - å leve i nuet😊 Dette blir du flinkere til gjennom meditasjon ved at du trener på å unngå distraksjoner og fokusere på akkurat det som skjer her og nå. 

Nybegynnertips for å oppnå indre ro

Når du først starter med meditasjon vil du kanskje tenke at det er uoppnåelig. Men med øvelse kommer du mer i kontakt med tankene dine og kan fjerne tankekjør og støy. Her følger noen tips for å komme i gang med meditasjon og oppnå indre ro: 

👉Begynn med en guidet meditasjon. Dette er en fin måte å starte på for å lære meditasjon. På nett finner du mange gode motivasjonsvideoer og podkaster - helt gratis. I tillegg er det laget mange apper med guidede meditasjoner som hjelper deg å trene fokus og bevissthet.

👉Fokus på pusten.  Det å sitte ned og kun fokusere på at du puster inn og ut - er en vanlig meditasjonsteknikk. Du lar andre tanker passere og jobber med bevissthet og fokus.. Etterhvert merker du at du puster roligere og dypere, og at du slapper mer  av.

👉Du trenger ikke mye utstyr. Behagelige klær og kanskje en yogamatte er alt du trenger. 

👉 Finn et egnet sted. Enten om du sitter på en yogamatte eller en vanlig stol er det lurt å finne en fast plass i hjemmet hvor du mediterer. Regelmessighet er viktig og det er anbefalt å meditere minst 10 minutter hver dag. 

👉 Øvelse gjør mester!  I begynnelsen vil du kanskje synes det er vanskelig å skru av tankekjøret i hodet. Ikke blir frustrert og gi opp! Bare fortsett å øve, og du vil oppleve at det går bedre for hver gang du mediterer. 

Oppsummering

Meditasjon er et fantastisk hjelpemiddel for mer ro og bevissthet - og mindre stress. Du trenger ikke å bruke timevis i lutusposisjon i et yogastudio, du kan gjøre det i godstolen hjemme. Bare gi det et forsøk og du vil snart merke den gode effekten. 

Er du ute etter å gjøre en positiv endring i livet ditt, kan meditasjon være et utmerket sted å starte. Du må legge inn litt innsats i tid og øvelse, men snart er det en vane som du ikke vil leve uten 💖Lykke til!


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.