HVORDAN PÅVIRKER STRESS MEG?

Stress er en stor byrde for mennesker og har konsekvenser for helse og velvære. Stress påvirker alt fra hukommelse til fertilitet, og det er viktig å redusere stress i livet. Stress er et innebygget responssystem som i korte perioder kan være bra for oss, for eksempel hvis vi er truet og må forsvare oss. Hvis kroppen vår er stresset over lengre tid kan det skade organer og celler i hele kroppen.

Stress fører til at binyrene aktiveres og produserer økt mengder av hormonene kortisol, adrenalin og noradrenalin. Dette er de samme hormonene som produseres under et såkalt “fight or flight” respons, når vi reagerer på en skremmende eller truende situasjon.

Disse hormonene sender også signaler til hjernen om å aktivere vårt autonomiske nervesystem. Det autonomiske nervesystemet er den delen av nervesystemet vårt vi ikke har noen direkte kontroll over. Det er autonomt, eller selvstyrt.

Hormonendringene kan medføre økt risiko for:

Hjerte- og karsykdommer 💓

Når vi blir stresset, fører disse hormonene til at kroppen via hjernen og det autonomiske nervesystemet, øker pulsen og øker blodtrykket. De fører også til endringer i blodårene som over tid kan øke risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Kreft 🧬

Stress har til og med blitt forbundet med kortere telomerer. En telomer er en struktur som sitter i enden av hvert kromosom i cellene våre. Den hjelper til å stabilisere kromosomene våre, og jo lengre en telomer er, jo bedre rustet er vi til å bekjempe uregelmessig rekombinasjon av cellene våre. Dette er viktig for blant annet å bekjempe kreft, og for å leve lenge. Når stress reduserer lengden på en telomer, øker det sjansen for kreft og tidligere død.

Nedsatt Fruktbarhet 🍆🍑

Nedsatt fertilitet hos både kvinner og menn er en annen mulig konsekvens av stress. Mange som er stresset har også vanskelig for å oppnå orgasme og menn kan oppnå vanskeligheter med ereksjonnår de er kronisk stresset.

Nedsatt Hukommelse 🧠

Det er påvist at hukommelsen vår ikke fungerer godt når vi er stresset. Vi har både vanskelig for å lære nye ting, og vanskelig for å hente frem informasjon vi allerede har lært. Det er vanskeligere for å konsentrere seg, og vi føler oss fort utmattet og uopplagt.

Dårligere Søvn 🛌💤

Stresshormoner påvirker også søvnmønster, og mange som er kronisk stresset sover dårlig. Dårlig søvn påvirker også immunsystemet, hukommelse og generell velvære.

Muskelplager 💪

Når man er stresset kan man også få mye muskelspenninger og redusert blodtilførsel til musklene på grunn av det aktiverte sympatiske nervesystemet. Dette kan føre til ryggsmerter og nakkesmerter. Folk som er stresset går ofte mer krumrygget, og det forverrer problemene.

Hvordan unngå stress? 

Det er ikke enkelt å gi et konkret råd, da det helt kommer an på den enkeltes situasjon og hva som utløser stresset.

Hvis du tror du lider av stress, snakk med legen din, men også med venner, familie, ektefelle, samboer og sjefen din. Det er viktig å bryte stressmønsteret og det er lettere å få bukt på stress når vi kan identifisere hva som gjør oss stresset, og så bearbeide disse tingene sammen med andre.

Kilde:

Bryhn, N. (2017, 25. januar). Stress øker risiko for disse 12 sykdommene. Hentet fra https://www.lommelegen.no/annet/helse-og-arbeid/artikkel/stress-oker-risiko-for-disse-12-sykdommene/69023084


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.